dimecres, de novembre 24, 2010

Uep sa guerra!




Com que darrerament faig més honor al "Uep" que a "sa velo", i com que m'he conjurat per no deixar el blog a la deriva, m'he posat a cercar imatges per a la sèrie "Uep sa plàstica!" que vaig començar a publicar en una altra època de sequera vogadora. Botant de web en web he anat a parar a una d'interessant -és un dir- dedicada a l'ús de la velo com a màquina de guerra: combatreform.

Les eines, els utensilis, les màquines en si mateixes, no són bones ni dolentes. No tenen un ús predeterminat, o almenys solen ademetre usos diferents segons la intenció de qui les fa servir. Si bé és ver que qualcunes, con ara un ventall, tenen un ús en aparença més innocent, l'expressió "fotre un ventall" ens dóna entendre que, tradicionalment, també ha tingut un ús més malintencionat...

És per açò mateix que moltes de les investigacions que s'han fet en temps de guerra han tingut després, en temps de pau, aplicacions positives en el camp de les comunicacions, el transport, la sanitat, etc. El que va inventar-se per matar acaba salvant vides o facilitant les relacions entre persones... Internet mateix és un clar exemple d'açò. De fet, fins i tot una arma de foc, que d'entrada sembla que només admet usos destructius, també s'empra per a fins més constructius, com donar el tret de sortida en una cursa, fer renou en vistes a una celebració, etc.

Tot i que mai no m'ho hauria pensat, amb la velo sembla ser que passa el mateix que amb la resta de màquines: tant pot ser emprada per al bé com per al mal. I si no us ho creis, entrau a la web de combatrefom i ho veureu! Hi trobareu textos, fotos i vídeos sobre diversos usos militars de la velo, alguns de ben reals i altres en projecte.

Aquí teniu alguns exemples del que hi podeu trobar:











A la velo, en definitiva, li passa una cosa semblant al que històricament ha passat a moltes bísties com l'ase de la foto: