Era una cosa que feia estona tenia ganes de fer, i més després de conèixer les peripècies d'en Llorenç per les Amèriques. Viatjar tot sol, acompanyat només per la velo i amb tota la casa al teu damunt, pendent només de la força i la resistència de les teves cames per anar d'un lloc a l'altre. Era una d'aquelles idees que suren en l'aire, que a vegades se't passen pel cap, però que així com vénen se'n van. Fins que un dia, ves a saber perquè, tens l'impuls de donar-li forma concreta i, en qüestió d'hores, t'has embarcat en un petit periple per la gran illa de Sardenya. La facilitat d'adquirir bitllets a través d'internet té part de la culpa; els preus que ofereix el senyor Ryanair també hi tenen alguna cosa a veure; i, per suposat, les llargues vacances per davant sense gaire res planificat completen el cóctel expedicionari.


Una de les poques fotos que em vaig fer en tot el viatge, amb la Isola Rossa de fons. En principi tenia previst passar la primera nit per aquesta zona, però no hi vaig arribar fins a mitjan matí del segon dia de viatge. Aquesta va ser sens dubte la jornada més calurosa, i en la qual van començar a intensificar-se les molèsties al genoll esquerre.
Els voltants de l'Alguer són bastant plans i no ofereixen res d'especial que atregui l'atenció. L'únic que els confereix certa duresa a l'hora de transitar-los dalt velo és la manca d'ombres i, en el meu cas, la sobrecàrrega de l'equipatge. Aquesta imatge és d'aprop de l'Olmedo.
El viatge a Sardenya ha tingut dos moments àlgids. Àlgids pel que fa a l'intensitat de les emocions, perquè preferiria no haver-los de reviure. Es tracta de dos ensurts provocats pel meu poc seny, la nul·la il·luminació dels túnels, la manca de vorals i la temeritat del conductor d'un descapotable blanc. El primer ensurt me'l vaig endur el segon dia de viatge, quan, després d'una tirada llarga dalt velo, em vaig trobar a l'entrada d'un túnel que el mapa no assenyalava. L'alternativa era desalentadora: tornar a rere uns 5 o 7 quilòmetres i fer un coll per una carretera totalment exposada a les fiblades de l'astre rei. En un rampell de sobtat republicanisme, em vaig clavar el frontal damunt les celles i vaig pensar: almenys aquí hi haurà un poc d'ombra! Ombra sí que n'hi havia, ara d'espai fora dels carrils, il·luminació i senyalització, ni rastre. Justament vaig enganxar una ratxa de camions en ambdós carrils, i aquella gola de llop retrunyia que donava gust. Jo també tremolava, però de por, en notar els camions que em passaven a quatre dits. Però el pitjor va arribar quan, allunyats de l'entrada del túnel, es va fer la foscor absoluta. M'havia oblidat de treure l'accessori del frontal que difumina la llum, així que no vaig tenir altre remei que avançar un mig quilòmetre pràcticament a les palpentes, guiant-me per les llums dels cotxes i camions que circulaven en els dos sentits. Quan vaig veure la llum al final del túnel, realment ho vaig viure amb l'intensitat del clàssic moment apocalíptic de la llum al final del túnel, però exactament a la inversa. Salvació! Creu-me si vos dic que se'm va escapar un intens crit d'eufòria, tal vegada res més que l'efecte inevitable de l'adrenalina que havia alliberat en els minuts anteriors.
El Capo Caccia amaga en el seu interior la famosa Grutta de Nettuno, un dels atractius turístics més concorreguts de Sardenya.
El Capo Caccia vist d'enfora. Des de dalt de tot hi ha unes vistes espectaculars. S'hi arriba per una carretera al principi de la qual hi ha un cartell que diu: "Zona militare. Divieto di accesso".
La badia de l'Alguer vista des de mitjan pujada al Capo Caccia.
L'Scoglio de la Foradada (diria que s'escriu així), a prop del Capo Caccia.
Estampa típicament sarda. Per desgràcia, els sardos no són tan curosos com seria desitjable. I tanmateix, com que estàs de vacances, tot t'ho mires amb uns ulls diferents i aprofites per veure-ho com una atracció més a la qual fer una foto...
Tot i que la major part dels quilòmetres els vaig fer per carreteres asfaltades, de tant en tant m'aventurava per altres camins un poc més divertits. Al cap de poc vaig comprovar que el pes de les alforges no convida a baixar escalons ni a altres animalades. I més quan t'adones que ja has trencat un radi, i que les botigues de bicicletes no hi són gaire freqüents que diguem.
La velo i els trastos escabellats per damunt una roca en una platja a prop d'Isola Rossa. En els següents dies aquesta estampa s'acabaria convertint en pura rutina.
Sa velo carregada com un ase sardo davant la catedral de Sassari.
Un carrer qualsevol de Sassari, segona o tercera ciutat més gran de Sardenya. No destaca per la seva bellesa, però és una gran cruïlla de camins i vies de comunicació, així que és pràcticament impossible no passar-hi si es viatja pel nord de Sardenya.
Castelsardo és un poble enfilat damunt una petita península a la vora de la mar. La primera nit la vaig passar a l'Ostello per la Juventú de Lubagnu, a prop de Castelsardo.
La segona nit a Sardenya la vaig passar a l'Ostello per la Juventú de Lubagnu. L'Ostello vindria a ser una espècie d'alberg vingut a menys, situat en una zona en evident decadència, amb habitacions enormes repletes de llits de llençols blancs idèntics l'un a l'altre, banys també immensos dotats de nombrosos plats dutxa, rajoles blanques i fluorescents gastats que pipellegen. Les finestres no tanquen i la porta de l'entrada no té pany. Hi vaig passar la nit pràcticament sol... a jutjar per les renous hi devia haver algú més, però no vaig veure ningú. El destí o la casualitat volgueren que el darrer dia de viatge, a l'Alguer, conegués en Gabriel, un jove brasileny que també va passar la nit, tot sol, en aquell alberg tan acollidor. Parlant del tema ens vam adonar que tots dos vam reaccionar d'igual manera davant tants de llits idèntics per escollir: ens vam quedar palplantats per uns instants dubtant de quin llit escollir. El meu criteri per fer la tria va ser pensar quin d'ells seria més segur en cas que entrés un malfactor a mitjanit. Veient que tots ells eren igualment segurs o insegurs, vaig acabar escollint a l'atzar.
Vogant amb en Gabriel pel moll que hi ha al peu de la muralla de l'Alguer. En Gabriel, company brasiler que vaig conèixer l'últim dia de viatge, també va gaudir de la inoblidable experiència de passar una nit a l'Ostello per la juventú de Lubagnu.
El darrer dia de viatge, dilluns, el vaig reservar a passejar per l'Alguer. No tenia l'avió fins al vespre, així que ben dematinet vaig desmuntar la velo, la vaig posar dins la caixa, i ho vaig deixar tot enllestit per la tornada. Però, quan me n'anava cap a agafar el bus per anar fins a l'Alguer, oh sorpresa!, hi havia vaga d'autobusos. I jo amb la velo dins la caixa... qualsevol la treu i la torna a muntar, per haver-la de desmuntar passades unes hores! Vaig decidir llogar-ne una per tot el dia. De camí a llogar la velo vaig conèixer en Gabriel, que s'estava al mateix alberg i que havia decidit anar fins a l'Alguer caminant devers una horeta. Finalment va decidir-se a llogar també una velo i vam acabar passant bona part del dia junts. En Gabriel, que també va gaudir de la inoblidable experiència de passar una nit a l'Ostello per la juventú de Lubagnu, és una persona ben interessant. El vaig veure per primera vegada a l'Hostal de l'Alguer, i tot i que no m'hi vaig fixar gaire, per la manera com parlava italià amb la recepcionista vaig pensar que devia ser del país. Quan me'l vaig trobar de camí a llogar la velo se'm va dirigir en català gairebé perfecte, i allò em va desconcertar. Podria haver estat de l'Alguer, però llavors, què hi feia en un hostal? L'explicació és que en Gabriel és un crack de les llengües. Parla italià perquè té una germana que viu a Itàlia i de tant en tant la va a visitar; parla català perquè té alguns amics a Catalunya -a Girona concretament-; i també parla portuguès -és la seva llengua materna-, francès -actualment viu a França-, anglès -diu que és la seva segona llengua-, diria que també alemany, té nocions de rus i d'àrab, i alguna més que segur que m'estic deixant... Per cert, resulta que en Gabriel també ha estudiat -o ho està fent- antropologia, com un servidor.
Itàlia és plena de camionets Piaggio com aquest, i Sardenya no és una excepció. Aquest exemplar el vaig emplomar in fraganti mentre pasturava pels carrers de Santa Teresa de Gallura, a l'extrem nord-est de l'illa, ciutat d'on es veu el sud de Còrsega.
Un dels elements que confereix més atractiu a la ciutat de l'Alguer és aquesta muralla a peu de mar.
El passeig que ressegueix la part interior de la muralla dóna per una bona caminada, tot i que en velo es fa curt, evidentment. Molts de restaurants aprofiten per posar-hi la terrassa.
La bandera italiana i la de l'Alguer, onejant al port d'aquesta ciutat.
Que ningú esperi anar a l'Alguer i sentir parlar català pels carrers. Segons em van dir, encara hi queda bastanta gent que l'entén o el sap parlar, però sempre en la intimitat, justament com el nostre apreciat amic en José Mari. Jo vaig tenir oportunitat de parlar en català amb unes 5 o 6 persones que m'entenien bé, dues de les quals també el sabien parlar. El fet que hi hagi bastant de turisme provinent dels Països Catalans segurament ajuda a allargar l'agonia del català de Sardenya. A la imatge es veu la plaça d'un carrer de l'Alguer. Alguns d'ells, com el de la roda, segueixen senyalitzats en català; d'altres en català i italià (tot i que, en aquest cas, no es tracta d'una mera traducció sinó que, en molts de casos, el carrer té dos noms diferents); i molts, directament en italià.
Continuarà...
2 comentaris:
De parte de todos los currantes de oficina que nos rascamos los huevones y nos aburrimos...pon la segunda parte!
i a la segona part, que esperem ansioso(e)s..., volem foto del moreno ciclista que et devia quedar!!!
m;D
Publica un comentari a l'entrada